Senzatie pe net: MESAJUL din spatele clipului Gangnam Style

, cu peste 260 de milioane de vizualizări



Clipul Gangnam Style a adunat peste 260 de milioane de vizualizări, însă majoritatea celor care l-au urmărit n-au înţeles o boabă din mesajul transmis de rapperul sud-coreean Psy.

Cartierul Gangnam este de aproximativ 6 ori mai mic decât catierul bucureştean Pipera şi găzduieşte aproximativ unu la sută din populaţia Seulului, capitala Coreei de Sud. Preţul mediu al unui apartament în Gangnam este de 716.000 de dolari, bani pe care o familie obişnuită din Coreea de Sud îi câştigă în 18 ani.

Situaţia nu a fost însă întotdeauna aşa. În Coreea de Sud a existat o adevărată frenezie imobiliară la începutul anilor 2000, astfel că proprietarii de apartamente şi speculanţii imobiliari din Gangnam s-au îmbogăţit peste noapte.

Pentru sud-coreenii de rând, Gangnam trezeşte sentimente amestecate, care variază de la invidie la dispreţ. Oamenii obişnuiţi sunt nemulţumiţi de faptul că locuitorii cartierului Gangnam monopolizează cele mai bune oportunităţi de educaţie, cele mai bune serivicii medicale şi de faptul că îşi cheltuie banii pe produse occidentale de lux pentru a-şi afişa în mod ostentativ statutul social.



Sentimentele antagonice de ură şi invidie sunt exprimate şi în piesa "Gangnam Style", cântată de PSY, un rapper de 34 de ani care are numele real de Park Jae-sang. PSY provine el însuşi dintr-o famile bogată, care locuieşte foarte aproape de Gangnam, şi a debutat în muzică în 2001.

Citește mai departe...

Comentarii

Tarile lumii

Uniunea Europeana

Video TV Romania

B-Critic

Cultura

Romania literara

Wansait

harti.wansait.com