Reorganizarea teritoriala a Romaniei: 8 judete

Un proiect încă neabandonat oficial. El a fost însă trecut pe linie moartă. Deși ar avea avantaje majore prin reducerea birocrației, a cheltuielilor de personal ale statului, precum și prin concentrarea investițiilor până la un nivel la care acestea să producă plus-valoare și sustenabilitate, proiectul reorganizării a fost amânat permanent, ca urmare a presiunilor de la nivel local. Baronii locali și birocrația se opun pentru că astfel actualele centre de putere obscură ar fi demantelate.




Prima varianta de lucru in reorganizarea administrativa a Romaniei este ca viitoarele 8 judete (regiuni; mega-judete) sa aiba ca baza actualele regiuni de dezvoltare. Astfel, capitalele acestor judete ar fi: Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, ...
Citeste mai mult pe Romportal

– Regiunea Nord-Est – formata din cea mai mare parte a provinciilor istorice Moldova si Bucovina, reprezentand 15% din suprafata totala a Romaniei, 3,7 milioane locuitori si cuprinde 6 judete: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
– Regiunea Sud-Est – reprezinta 15% din suprafata totala a tarii, 2,8 milioane locuitori si este formata din judetele: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea.
– Regiunea Sud Muntenia – 14,5% din suprafata tarii, 3,3 milioane locuitori, cuprinde 6 judete: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.
– Regiunea Sud-Vest Oltenia – 12,3% din suprafata Romaniei, 2,3 milioane locuitori, include 5 judete: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.
– Regiunea Vest – 12,44% din teritoriul tarii, 1,9 milioane locuitori, cuprinde 4 judete: Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
– Regiunea Nord-Vest – 14,33% din suprafata tarii, 2,7 milioane locutori, include 6 judete: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj.
– Regiunea Centru – 14,3% din teritoriul tarii, 2,5 milioane locuitori, formata din 6 judete: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
– Regiunea Bucuresti-Ilfov – 0,008% din suprafata totala a Romaniei. La 1 ianuarie 2006 populatia totala era de 2.215.701 persoane si este formata din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.


Comentarii

Tarile lumii

Uniunea Europeana

Video TV Romania

B-Critic

Cultura

Romania literara

Wansait

harti.wansait.com