Mihaela, anti, fumat


video - update - pictorialul din revista Viva

Echipa unei emisiuni de divertisment de pe Antena 2 a fost concediată pentru o „neglijenţă impardonabilă” care ar fi afectat imaginea Mihaeleli Rădulescu. Gafa a pornit de la un poster cu Mihaela Rădulescu în slip, pozând pentru o campanie antifumat a Ministerului Sănătăţii Publice.

Un blogger a modificat o parte din textul ce însoţea imaginea divei, dându-i o tentă licenţioasă. Pe afişul MSP, peste corpul nud al Mihaelei, întins lasciv, scrie „Fumatul chiar este singura ta plăcere?” iar dedesubt „Acum eşti ajutat să te laşi de fumat. Consiliere şi tratamente gratuite”. Bloggerul a schimbat doar cea de-a doua parte a textului, imprimată cu caractere mai mici: „Numele meu este Mihaela Rădulescu şi promit să ţi-o sug dacă te laşi de ţigări”. Moderatorii emisiunii au sunat-o chiar pe M.R. s-o întrebe cum a putut face aşa ceva, iar aceasta a declarat, revoltată, că „nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”.

Vedeta TV speră ca „oamenii foarte inteligenţi şi foarte destupaţi nu numai la minte, dar şi la imaginaţie” să înţeleagă de ce a pozat într-o asemenea ipostază. Emisiunea „Şcoala vieţii” a fost suspendată, realizatorii ei au fost sancţionaţi disciplinar, Antena 2 a anunţat într-un comunicat de presă aceste măsuri şi şi-a cerut public scuze.

Eu, unul, trebuie să recunosc că de această dată nu mă numă printre oamenii inteligenţi şi destupaţi din această ţară. Nu înţeleg de ce era necesar un poster cu Mihaela Rădulescu în bikini atârnat în centrul oraşului pentru a convinge oamenii să se lase de fumat. Îţi trebuie, într-adevăr, multă imaginaţie pentru a ajunge la un astfel de rezultat. Un P.R. care se gândeşte: cum faci o campanie antifumat? Apelezi la o figură cunoscută. Unde începe lista mea de figuri cunoscute de pus pe afiş? La Mihaela Rădulescu. Cine e următoarea figură de pe listă? … Mai bine o sunăm pe Mihaela, poate îşi dă şi nişte haine jos.

Pricep, pe de altă parte, de ce echipa emisiunii de la Antena 2 a fost concediată: cei doi realizatori, Amy Thera şi Andrei Vulpescu, sunt nimic, pentru trustul Intact, când sunt puşi în balanţă cu Mihaela Rădulescu. Desigur, greşeala lor e cel puţin amuzantă şi e ciudat că cei doi n-au avut nici un fel de îndoieli: dacă imaginea e, totuşi, trucată?; dacă nu e trucată, n-ar trebui să verificăm mai întâi la sursă, accesând site-ul MSP? Însă suspendarea imediată a emisiunii e doar o măsură compensatoare, o pereche de capete pe o tipsie de argint, un pansament pentru iritarea de pe tenul divei.  

Cei doi moderatori au comis, fără îndoială, o gafă de amatori. Însă textul glumeţ, găsit pe un blog popular, nu era atât de departe de mesajul afişului. Imaginea goală a vedetei este însoţită de cuvântul „plăcere”, scris cu caractere foarte mari, deasupra. Sugestia e evidentă: ce alte plăceri ar putea înlocui fumatul? A. Aceea de a o privi pe Mihaela Rădulescu în toată splendoarea-i erotică; B. Aceea de a fantaza erotic pe marginea nudităţii exhibate; C. Aceea de a pune fanteziile erotice în practică. Aşa ar gândi un om destupat la imaginaţie, un om spre care, aşa cum spune M.R., campania e direcţionată.

Pentru a ajunge la mesajul pe care Mihaela şi copywriterii l-au avut, probabil, în minte e nevoie de încă un efort logic, la capătul acestor paşi: generalizarea. Nu a face sex cu diva de pe afiş, ci a face sex, în general, cu o femeie, eventual la fel de focoasă. Asta e o plăcere pentru care merită să te laşi de fumat. Nu e un pas sugerat de afiş, instrucţiunile de interpretare nu însoţesc ondulaţiile Mihaelei Rădulescu; însă e un mecanism din mintea consumatorilor de publicitate, cei cărora femeile frumoase şi semidezbrăcate le vând maşini, coniac, credite bancare şi chiar ţigări.  

Editorialiştii şi bloggerii s-au revoltat în faţa amatorismului unor moderatori TV; însă nimeni nu se întreabă de ce mult mai cunoscuta moderatoare a Antenelor a apărut pe acest afiş, ce a crezut ea că transmite publicului prin asocierea brand-nuditate-mesaj şi cum primit o asemenea campanie girul MSP.

Şi, în sfârşit, puţini se întreabă ce e cu această Mihaela Rădulescu. De ce trebuie ea să apară pe toate afişele şi să promoveze absolut orice, de la feminism la produse cosmetice la reviste glossy la servicii de telefonie la sănătatea publică şi la romanele lui Pamuk.

Comentarii

Tarile lumii

Uniunea Europeana

Video TV Romania

B-Critic

Cultura

Romania literara

Wansait

harti.wansait.com